Eindbazen 196 – Sander Aarts

Dat wij buddies zijn met Eindbazen zal niemand meer verbazen, de trouwe volgers weten ook dat wij het boek “Niet Te Breken” van Sander Aarts ook meer dan eens hebben geprezen als “must read” lees materiaal.
Dus de Eindbazen podcast 196 is in dit geval een “must listen” podcast aflevering.

“Sander Aarts heeft als één van de weinige de zwaarste Nederlandse militaire opleiding genoten. In de nieuwste podcast vertelt hij meer over zijn ervaringen. Sander vertelt in zijn boek ‘Niet te breken’ over het bijzondere werk wat hij had. ‘‘In 1996 ben ik begonnen bij het Korps Mariniers. Ik was zeventien jaar oud. Na de opleiding wilde ik al gauw een stapje verder, totdat ik bij de Special Forces kwam. Ik was teamleider’’, vertelt Sander. Na vele jaren gediend te hebben, kwam er bij Sander een ander gevoel opzetten. ‘‘Het was eerst altijd gaan en niet verder denken dan nodig is, maar op een gegeven moment voelde ik mezelf wegzakken. Ik kwam slechter in mijn vel te zitten en thuis hadden ze me meer nodig dan ooit. Het duurde nog even, maar toen ben ik weggegaan bij defensie.’’ Voor zijn verdiensten is de teamleider benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Stoppen bij Defensie was voor de militair niet moeilijk, maar hij beschrijft de overstap naar de maatschappij als ‘één van zijn grootste uitdagingen’. ‘‘Ik had het gevoel dat ik met iemand wilde praten. Uiteindelijk kwam ik bij een psycholoog terecht. In de gesprekken liet ik me niet gaan. Ik heb met de psycholoog meegepraat, waardoor ik haar voor de gek heb gehouden en daarmee ook mezelf.’’ Sander pleit voor een transitieprogramma: ‘‘Het is belangrijk dat je teruggaat naar de kern. Je kan dan helderheid krijgen over wie je bent en waarom je doet wat je doet. Pas dan kun je verder waar je voor het Korps bent gebleven.’’

De Eindbazen podcast is online te vinden op YouTube en alle podcast kanalen.