HARDLOPEN: VAN ANTI-LOOP NAAR NATURAL.

HARDLOPEN: VAN ANTI-LOOP NAAR NATURAL.

Hardlopen, love it or hate it, maar het is echt nodig als je richting defensie wil. Sommige mensen zijn hardloop “naturals”. Sommige mensen zijn anti-loop.. en dan bedoelen we niet het dier. Er zijn manieren om het lopen leuk te maken of houden.

Warming up: Sla deze niet over, zo’n 10 minuten op een rustig tempo. Met wat knie heffen, hakken billen, zijwaartse pas en wat huppelen, allemaal voordat je het daadwerkelijk tempo gaat rennen voor je training. Heb je weinig tijd? Haal dan 5 minuten van je hardloop training af, niet je warming up overslaan! Zie filmpje warming up op dit blog!

Hardloopschoenen: Logisch natuurlijk, maar zorg dat de schoenen waar je op loopt, schoenen zijn die bij jouw bouw, jouw loopstijl en jouw voeten passen. “Ja maar Eluid Kipchoge heeft deze schoenen ook en hij loopt de marathon onder de twee uur”. Superleuk, jij bent niet Eluid Kipchoge en jij loopt niet de marathon onder de twee uur. Laat je hardloopschoenen aanmeten bij een hardloop speciaalzaak. Je hardloopschoenen zijn de aller belangrijkste aanschaf!

Kleding: Als het kouder wordt wil je niet alleen een “warme top” aan, je benen moeten ook warm blijven. Als het onder de 15 graden is, is het slim om een lange hardloop tight aan te doen. Een dun ademend mutsje en/of handschoenen willen ook helpen in de wintermaanden. Dit kan allemaal reet duur zijn, het kan ook goedkoper bij de Decathlon. Zolang het maar lekker zit en goed ademt.

Compressie kousen: Die rare lange sokken waar je sommige mensen op ziet rennen kunnen jou wellicht helpen met het verlichten van pijn in je kuiten en/of schenen. Zolang de compressie sokken of sleeves (alleen om de kuit en scheen en niet met het sokje er bij) de juiste maat zijn. Deze kan je aanschaffen en op laten meten bij een hardloop speciaalzaak.

Hartslagmeter + hartslagband: Rennen met een hartslagmeter heeft z’n voordelen als je weet wat je traint. Als je rent op hartslagzones geeft je dit veel meer insight. Sommige horloges meten de hartslag bij de pols (technisch gezien dus je polsslag, maar goed). Vooralsnog is dit niet super betrouwbaar en kan het dus wat wisselende waarden geen. Wij raden een borstband erbij aan te schaffen voor nauwkeurigere metingen. Dit kan snel heel duur worden. Maar soms zijn er mooie aanbiedingen van Garmin, Polar of Suunto. Mijn persoonlijke voorkeur gaat – als instap model – naar de Garmin Forerunner 735, zolang je er een borstband bij neemt.

STRAVA app: Strava is een gratis app voor op je mobiel die je mee kan nemen tijdens het rennen of kan koppelen met de software van je hartslagmeter. Je kan makkelijk je splits, route en gemiddelden zijn. Zo heb je meer zicht op je trainingen.

Cooling down: Rekken en strekken naderhand voorkomt klachten. Hou het simpel. Rek beide kuiten, hamstring en bovenbeen spieren. Dit kan je zelf onder de douche doen. En als je dan toch onder de douche staat, neem dan ook een bidon met een halve liter water mee. Als je uit de douche stapt heb je je water op, heb je gerekt en ben je weer fris en fruitig. Zie filmpje cooling down op dit blog!

Dit zijn een paar tips die jij kan gebruiken om van een anti-loop naar een natural te gaan. Veel succes.

www.BredaSC.com
www.DefensieTrainingsschema.nl