“Iedereen wil commando zijn, niet iedereen wil commando worden”

“Iedereen wil commando zijn, niet iedereen wil commando worden”.
De uitspraak hierboven is een quote van een commando kaderlid, welke een van de assessoren was tijdens de KD-KCT.
Ook wel de kennismakingsdagen Korps Commandotroepen. Of je nu wel of niet daadwerkelijk commando wil worden dat is niet belangrijk, maar de quote is wel belangrijk.

Iedereen wil graag het resultaat, maar wil je ook ervoor werken? Want het werk komt voor het resultaat. Er is een reden waarom slechts weinig mensen een Mariniers baret, Commando baret of Luchtmobiel baret hebben verdient. Er is een reden waarom tussen de 50-75% niet de eindstreep haalt. De redenen verschillen van privé situaties, geen zin meer, tot blessures. De weg naar de baret is niet makkelijk en de kans is groot dat je het niet haalt. Je hebt niet alles zelf in de hand als je eenmaal in de opleiding zit. Maar wat heb je wel zelf in de hand? Je voorbereiding!! Een goede voorbereiding, fysiek en mentaal maakt het verschil.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar ben je ook bereid om het nodig werk hiervoor te verzetten? Want iedereen wil z’n best doen als het tijd is om te presenteren. Maar ben je ook bereid om jezelf voor te bereiden voor het tijd is om te presenteren? Wil jij zo graag je baret verdienen, dat het het enige is waar je aan denkt, naast eten, slapen en trainen? Ben je bereid om er om er door de weeks om 06:00 voor op te staan, om te gaan hardlopen in de regen, voor je naar school of je werk gaat? Ben je bereid om op je voeding te letten? Ben je bereid om gecoacht te worden? Om boeken te lezen? Om podcasts te luisteren? Om aan je zwakke punten te werken? Om drie keer per week naar  de gym te gaan? Om genoeg water te drinken? Om op tijd te gaan slapen? Wat heb jij er voor over om de kennismakingsdagen te doen? Wat zou je zeggen als je te horen krijgt: “Het spijt ons, maar je bent niet geschikt, probeer het over een jaar nog maar een keer”? Ben jij bereid om er hard voor te werken?

Bij Breda Strength & Conditioning trainen wij veel verschillende gemotiveerde mensen. Mensen die operationeel zijn geplaatst bij het Korps Mariniers, Korps Commandotroepen, de Luchtmobiele Brigade en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. We trainen ook mensen die de ambitie hebben om die kant op te gaan. Als manschap of als officier. Het komt niet aanwaaien. Want ook al train je in een omgeving met gemotiveerde lui om je heen en een professionele coach, je zal het wel zelf moeten doen. En in onze ervaring ben je 12 tot 18 maanden bezig voor je daadwerkelijk aan de opleiding zal beginnen. Van training, tot selectie, tot starten in de opleiding. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar vaak komt het neer op 12 tot 18 maanden. Wij helpen je om goed voor de dag te komen tijdens de kennismakingsdagen. Wij helpen je om goed te presenteren. Het minimum is niet goed genoeg. Goed genoeg is niet goed genoeg. De vraag is, heb jij het er voor over om er alles aan te doen? Ook als het niet makkelijk is? Want niemand zei dat het makkelijk zou worden. Defensie is niet geïnteresseerd wat je kan op je beste dag, defensie is geïnteresseerd wat je kan op je slechtste dag. Wij helpen je graag, maar je zal het zelf moeten doen!