“Ik heb er alles voor over”

Wat heb je er voor over? “Ik heb er alles voor over!”
Wat betekent dat? Denk daar eens over na.

Na een lang traject van sollicitatie, keuringen, informatie en kennismakingsdagen staat iedereen aangetreden voor de aanvang van de opleiding. Iedereen heeft hetzelfde doel: de opleiding halen en de baret uitreiking. Maar ondanks dat iedereen hetzelfde doel heeft gaat toch 50-75% niet de eindstreep halen. Doelen stellen is dus niet genoeg. Het verschil tussen degene die het wel of niet gaat halen is hoeveel je ervoor over hebt, hoe je elke dag 1% beter wordt en hoe je dit dag na dag gaat toepassen.

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar er is meer voor nodig dan fitnessen en een beetje hardlopen. Coaching en begeleiding zijn belangrijk, maar ook dat is niet genoeg. Je zal jezelf aan moeten kijken en jezelf af moeten vragen wat je er voor over hebt. “Het werk lijkt me wel leuk en doe het voor het avontuur”. Het moet meer dan een interesse zijn. Want op het moment dat jij ’s nachts, koud, nat, alleen en verdwaald bent, dan is het niet meer leuk en dan is het avontuur ver te zoeken.

Je gedrevenheid en vastberadenheid zullen tijdens je voorbereiding ook op de proef worden gesteld. Als je geen zin hebt om op zaterdag ochtend twee uur te gaan wandelen in de regen. Of om 20-30 minuten te gaan foam rollen de dag na een zware training. Of om weer te gaan deadliften na je werk. Of als je derde interval set hardlopen niet zo goed gaat. Je zal niet altijd om 22:00 naar bed willen vrijdag avond.

Maar jij hebt er toch alles voor over? Wat betekent dat? Denk daar eens over na.

Sommige deelnemers aan het Candidate Program of Personal Training clienten komen uit Breda, sommige komen uit Noord Brabant. Sommige komen 150 kilometer heen en 150 kilometer terug rijden, week na week, na week. Om te komen trainen bij ons. Is dat overdreven? Nee, want zij hebben het er voor over. Ze gaan op tijd slapen, ze eten hun groenten, ze wandelen, ze zwemmen, ze trainen hard, ze doen herstel trainingen, ze lezen elke dag 10 minuten. Ze rijden een uur heen en terug voor coaching. Ze hebben er alles voor over.

Als je aangetreden staat op dag 1, dan wil je niet bij jezelf denken “Had ik mezelf maar beter voorbereid”.
Wat maakt het verschil dan tussen iemand die het wel haalt en iemand die het niet haalt?
Doelen stellen? Nee.
Het verschil is wat je voor jezelf hebt bepaald wat je er voor over hebt.
Er is geen goed of slecht antwoord. Er is wel een eerlijk antwoord.