“Improvisatie kenmerkt de Marinier”

Het afgelopen jaar waren er een hoop aanpassingen, er moest een hoop worden geïmproviseerd.
Het is heel makkelijk om anderen of de omstandigheden de schuld te geven. Maar daar wordt niemand beter van. Voor je het weet is iedereen om je heen aan het klagen. De beperkingen die zie je overal. Je kan niet naar de gym, je mag niet naar het zwembad en is het zwembad wel open, dan mag je niemand inhalen. Dit kan niet, dat kan niet, dit is vervelend en dat is lastig. Alles en iedereen is geïrriteerd. Negativiteit  werkt aanstekelijk.

Het is moeilijker om om je heen te kijken en de handen uit de mouwen te steken. Wat kan je wel? Waar kan jij de mogelijkheden zien? Waar kan jij je aanpassen en van de situatie het meeste maken? er is nog veel mogelijk. Je kan in de achtertuin of thuis trainen. Een bodyweight workout. Of een workout met je eigen kettlebell en pull up stang. En als je die niet hebt, dan gebruik je een rugzak met wat flessen water er in of een zandzak. Misschien heeft de buurman nog een paar bakstenen liggen of zware tegels. Hardlopen en wandelen kan altijd. Als je echt gemotiveerd bent en echt gedreven bent, dan vindt je een manier om het te laten slagen.

Denk niet dat het straks in de opleiding en straks operationeel of straks op uitzending altijd vlekkeloos gaat. Je zal aanpassingen moeten maken. Misschien duurt de keuring langer of moet je opnieuw een test doen. Misschien heb je je uitrusting niet compleet verstrekt gekregen. Of blijkt niet alles compleet te zijn. Misschien is het slecht weer in het veld. Misschien wordt je een kaartvierkant verderop afgezet dan was afgesproken. Misschien duurt de geplande operatie twee dagen langer. Misschien is je  water bijna op. En dan moet je het ook voor elkaar krijgen, met je buddies, met je team, met die kerel links en rechts van je.
En iedereen zit er wel een door heen. Zij, jij, dat is niet erg. Maar dan moet er iemand zeggen: “Ok, dit is kut, maar we gaan er voor, we gaan dit samen fixen!” Improvisatie is geen fysieke eis, maar het is zeer zeker een van de belangrijkste kwaliteiten die een militair moet bezitten. Improvisatie is geen zichtbare spierbal. Maar als hij ergens zou zitten, dan zit die spierbal tussen je oren. Het Korps Mariniers kent de uitspraak “improvisatie kenmerkt de Marinier”. Of je nu wel of niet naar de mariniers gaat, dit is er een om niet IN je oren te knopen, maar TUSSEN je oren te knopen.