Leaders are readers

Als mijn oude Nederlands en Engels leraar mij ooit zouden zien met een post over m’n favoriete boeken, dan zou het universum ontploffen.

Ik was nooit een lezer. Absoluut niet. Nu ben ik er absoluut een. Persoonlijk kan ik heel veel dingen vertellen wat het lezen van boeken mij heeft gebracht. Rust, inzichten, waardering, wijze lessen en “best practices” van mensen die ik meestal nooit heb ontmoet. Iedereen die ik hierover heb gesproken 1 op 1 weet dat ik hier lang over door kan gaan – net zoals met alle andere dingen. Maar ik hou het kort, ik deel hieronder een lijst van boeken welke ik jullie aanraad om te lezen, in het Engels of wellicht is er een Nederlandse versie. Heb je liever audioboeken, dan kan dat natuurlijk ook. Dus heb je ergens tijd tijdens het reizen of ben je dyslectisch, dan is het audioboek ideaal.

Deze boeken kan je kopen via iBooks, als E-book of audioboek of via bol.com. Je kan ook eerst de samenvatting opzoeken en kijken of het je wat lijkt. Niet al deze boeken gaan over stoere verhalen midden in de nacht onder een helikopter in een ver land. Sterker nog, de meeste boeken gaan juist over mindset, nadenken en hoe je actie kan ondernemen of positieve gewoontes toe kan passen. Want dat zijn dingen die je nu, straks en later zal moeten doen.

Er is geen verplichte volgorde met deze boeken, maar de top 5 zou ik als eerste lezen.
Daarna maakt het niet veel uit.

 1. “Make Your Bed” – William McRaven
 2. “Niet Te Breken”- Sander Aarts
 3. “Extreme Ownership” – Jocko Willink
 4. “Atomic Habits” – James Clear
 5. “Daily Stoic” – Ryan Holiday
 6. “Discipline Equals Freedom Field Manual”- Jocko Willink
 7. “The Obstacle Is The Way” – Ryan Holiday
 8. “Ego Is The Enemy” – Ryan Holiday
 9. “Stillness Is The Key” – Ryan Holiday
 10. “The One Thing” – Gary Keller
 11. “Meditations” – Marcus Aurelius
 12. “How To Think Like A Roman Emperor” – Donald Robertson
 13. “Never Split The Difference” – Chris Voss
 14. “Can’t Hurt Me” – David Goggins
 15. “12 Rules For Life” – Jordan Peterson
 16. “Man’s Search For Meaning” – Viktor Frankl