Terug naar de gym

“Hell yes!” We mogen weer de gym in. Buiten trainen is leuk, maar binnen staan toch de meeste zware gewichten, pull up stangen, hex bars, roeiers, Airbikes en zware kettlebells.

Wat gaan we doen?
A) Jezelf verpletteren met onmenselijke WODjes!
B) Meteen beginnen met de zware gewichten van voor de lockdown maanden geleden!
C) Het rustig opbouwen en weer in the flow komen!

Ik mag hopen dat je inmiddels weet welk antwoord de meeste kans op een succes geeft. SPOILER ALERT: Het is niet A of B.

Iedereen wil zo snel mogelijk resultaat, maar na een tijd minder actief te zijn geweest of minder intensief te hebben getraind is het slim om het weer op te pakken, maar rustig. Niet meteen 10.000 kilometer per uur, eerst gewoon weer op gang komen. Je gaat ook niet vanaf de bank INEENS een marathon proberen te rennen. Dat bouw je op. Je traint, je luistert naar je lichaam, je hersteld, je gaat op tijd slapen, je eet gezond en dat herhaal je. De eerste drie tot vier week terug in de gym is het wennen, voor jou, je lichaam en iedereen om je heen. Geef je lichaam tijd om op niveau terug te komen. En dat zal misschien wel langer duren dan je verwacht. Maar als je te snel gaat loop je een blessure op en dan lig je er weer maanden uit! Hoe wil je dit dan aanpakken? Schaal terug in duur en intensiteit. Oftewel, niet meteen anderhalf uur trainingssessies. Of het nu kracht of hardloop training is. Niet meteen het zwaarste pakken wat je kan tillen, voor 10 setjes met slechts een halve minuut rust. Niet meteen 10 kilometer gaan hardlopen alsof je het wereldrecord probeert te verbreken. Neem wat langer de tijd met je warming up, pak een gewicht of intensiteit welke je goed vol kan houden. Zodat als je met je training klaar bent, je het gevoel hebt dat je nog meer in de tank had. Zo ga je de eerste drie tot vier weken aan de slag en maak het herstel een prioriteit. Gaat dit drie tot vier weken goed? Dan pas pak je een klein beetje meer kilo’s of ga je een klein beetje harder en/of langer rennen.

Elke week 3-4 trainingen op een intensiteit van 6 of 7 (op een RPE schaal van 1-10) zullen je verder helpen dan elke week 1-2 trainingen op een intensiteit van 10 (op een RPE schaal van 1-10). Dat is niet vol te houden en zeker niet als je net weer begint.