Spring naar content

Unilateraal trainen en de voordelen daarvan.

We gebruiken veel unilaterale bewegingen wanneer we mensen trainen middels personal training en het Candidate Program. We krijgen vaak de vraag: ‘Wat is unilateraal trainen dan?’. Korte versie: Unilateraal trainen is trainen op één been of één arm.

In de wereld van fitness en krachttraining ligt vaak de nadruk op bilaterale oefeningen, waarbij beide zijden van het lichaam tegelijkertijd werken. Denk aan klassieke oefeningen zoals de squat, deadlift en bench press. Hoewel deze oefeningen zeker waardevol zijn, is het ook belangrijk om unilateraal trainen te integreren in je trainingsroutine. Michael Boyle, een gerenommeerde kracht- en conditietrainer, benadrukt de voordelen van unilateraal trainen. In deze blogpost zullen we bespreken waarom dit type training essentieel is voor blessurepreventie, duurzame belastbaarheid en verbeterde prestaties.

 

 

  1. Blessurepreventie: Unilateraal trainen houdt in dat je de focus legt op het trainen van één zijde van het lichaam tegelijkertijd. Dit type training helpt bij het identificeren en verhelpen van onevenwichtigheden en zwakheden tussen de linker- en rechterzijde van het lichaam. Door deze onevenwichtigheden aan te pakken, verminder je het risico op blessures. Sterke en evenwichtige spieren rondom gewrichten zorgen voor stabiliteit en verminderen de kans op overbelasting of verkeerde bewegingspatronen die blessures kunnen veroorzaken.
  2. Duurzame belastbaarheid: Unilateraal trainen bevordert de ontwikkeling van stabiliteit, coördinatie en evenwicht. Door deze aspecten te verbeteren, vergroot je de belastbaarheid van je lichaam. Het vermogen om kracht efficiënt over te brengen vanuit het ene lichaamsdeel naar het andere wordt cruciaal bij sportprestaties en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Bovendien stimuleert unilateraal trainen de ontwikkeling van de core-spieren, die een essentiële rol spelen bij het handhaven van een goede houding en het voorkomen van rugpijn.
  3. Verbeterde prestaties: Het integreren van unilaterale oefeningen in je trainingsroutine kan leiden tot verbeterde prestaties, zowel in de sportschool als in sportieve activiteiten. Door elke zijde van het lichaam afzonderlijk te trainen, kun je de zwakkere zijde gericht versterken en in balans brengen met de sterkere zijde. Dit resulteert in meer symmetrische kracht en verbeterde functionele bewegingen. Bovendien kan unilateraal trainen de neuromusculaire coördinatie verbeteren, wat de sportprestaties, zoals snelheid, wendbaarheid en sprongkracht, ten goede komt.

 

 

 

Conclusie: Unilateraal trainen is een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerd trainingsprogramma volgens de principes van Michael Boyle. Het biedt talloze voordelen, waaronder blessurepreventie, duurzame belastbaarheid en verbeterde prestaties. Door het aanpakken van onevenwichtigheden tussen de linker- en rechterzijde van het lichaam en het ontwikkelen van stabiliteit en coördinatie, leg je een stevige basis voor gezondheid en fitness. Dus, of je nu een atleet bent die zijn prestaties wil verbeteren, of gewoon iemand die actief en blessurevrij wil blijven, vergeet niet om unilaterale oefeningen toe te voegen aan je trainingsroutine. Jouw lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

Voor de gemotiveerde en betrokken client hebben we hier wat informatie over waar je nog meer info kan vinden over deze manier van trainen.

Boek: “New Functional Training For Sports”
Podcast: “Bilateral Training Is Dead, Unilateral Training is King”
Youtube video: New Functional Training For Sports 

Alles is in het Engels en we raden jullie tevens aan naar alle andere posts en video’s te kijken op het YouTube kanaal van BredaSC (bijvoorbeeld de warming up en cooling down van krachttraining), waar je verschillende unilaterale bewegingen kan zien.