Waarom Defensie Trainingsschema?

Deze foto is genomen bovenop een berg, tijdens de Buiten sport opleiding van het CIOS Goes, in Briançon, Frankrijk 2002.
Zo’n 20 jaar geleden en 22 jaar oud tijdens de hoofdinstructeur opleiding Hike / Survival.
Het ging niet goed met me. Ik had een heel negatief zelfbeeld, negatieve gewoontes en enorm obsessief gedrag.

Kort daarvoor, in 2000, zat ik als 20 jarige “burger met een droom” in de eind oefening van de Elementaire Commando Opleiding van het KCT. Met slechts negen maanden van een beetje wat ongestructureerd fitnessen en hardlopen zat ik na de AMO en VO in de Commando opleiding (destijds was dat traject 24 weken en ik zat in week 23). Ik zag 90% van burgers, Mariniers (destijds konden deze de Commando specialisatie nog doen) en Luchtmobielers uitvallen en stoppen, tot ook ik stopte. Het was dag 4 van de FINEX en ik moest nog 8 dagen tot mijn groene baret. Maar ik was fysiek en mentaal aan barrels. Blaren, meerdere keren door m’n enkels gegaan, m’n onder rug en bovenbenen open geschuurd, zeiknat, op. Ik kon niet meer en ik stopte.


Destijds was het traject anders dan nu, er was niet eerst je rode baret en dan door.
Dus stond ik binnen “no time weer” als burger buiten de poort. De “knul” op de foto had het daar jaren lang heel moeilijk mee. Want je uiterste best doen en het niet halen dat doet wat met je.
Pas jaren later in 2005 toen ik mijn Mariniers baret had verdiend kon ik alles een plek geven. Ik had nog even nagedacht om terug te gaan naar het KCT, maar wilde niet terug naar het zelfde ECO kader. En startte daarom aan de Mariniers opleiding. Ik zal mijn baret uitreiking in 2005 nooit vergeten.

Een maatje van me zei:
“Het zo ver schoppen in de Commando opleiding en daarna de Mariniers opleiding doen, zegt iets over wat voor persoon jij bent.”

Ik weet hoe het is om te falen. Ik weet ook hoe het is om het te halen. Je leert meer van je fouten, maar dat zie ik nu pas 20 jaar later. Na 14 jaar bij het Korps Mariniers ging ik fulltime Breda Strength & Conditioning draaien, heel Defensie Trainingsschema is ontstaan zodat ik anderen kon helpen hun doelen te halen. Zodat ze niet dezelfde fouten maken en dat zelfde negatieve zelfbeeld mee moeten maken waar ik jaren mee zat.

Ik coach mijn cliënten naar hun doel – en veel van mijn cliënten halen het. Zodat ik ze binnen kan klappen en ze de hand kan schudden. Hen kan vertellen dat ik trots ben op hun harde werk bij hun baret uitreiking. Als mijn cliënten hun baret verdienen, is het net alsof ik dan ook weer m’n baret verdien.