Spring naar content

WIL JE EEN WORKOUT OF WIL JE EEN TRAINING?

Een workout en een training zijn twee verschillende dingen. Daarmee bedoelen we dat het ene je vooral moe maakt en het andere je daadwerkelijk beter maakt.

Als het op fysieke activiteit aankomt, worden de termen ‘workout’ en ’training’ vaak door elkaar gebruikt. Mensen gebruiken ze vaak door elkaar, maar er is een significant verschil tussen de twee. Een workout maakt je moe, terwijl een training je beter maakt. In deze blogpost zullen we dit onderscheid nader bekijken en uitleggen waarom het belangrijk is om te begrijpen waarom je traint, niet alleen om jezelf fysiek uit te putten.

Workout: Het Korte-Termijn Genot

Een workout is vaak gericht op onmiddellijke fysieke activiteit. Het doel is om calorieën te verbranden, te zweten en soms zelfs te lijden. Workouts kunnen intens en veeleisend zijn, en ze kunnen je zeker uitgeput achterlaten. Dit kan een geweldige manier zijn om stress te verminderen en je energieker te voelen, maar het mist de gerichte benadering van een training.

Workouts zijn meestal willekeurig en ongestructureerd, en ze zijn vaak niet ontworpen met specifieke langetermijndoelen in gedachten.

Training: Progressie Boeken, Beter Worden en Doelen Halen

Een training daarentegen is een bewuste, gestructureerde benadering van fysieke activiteit met specifieke doelen in gedachten. Het draait niet alleen om vermoeidheid, maar om voortdurende verbetering. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die een training onderscheiden van een workout:

  1. Een Doordacht Programma: Bij een training volg je meestal een goed doordacht programma dat is afgestemd op je doelen. Of je nu sterker wilt worden, uithoudingsvermogen wilt opbouwen, of spieren wilt opbouwen, je training is ontworpen om je geleidelijk naar dat doel te leiden.
  2. Blessurepreventie: Training omvat ook aandacht voor blessurepreventie. Dit omvat warming-ups, stretching en het opbouwen van de juiste techniek om letsel te voorkomen.
  3. Belastbaarheid Opbouwen: Een goede training helpt je lichaam zich aan te passen en sterker te worden. Het vergroot je algehele belastbaarheid, wat betekent dat je lichaam beter bestand is tegen stress en vermoeidheid.
  4. Langetermijnresultaten: Terwijl workouts voornamelijk gericht zijn op directe voldoening, streven trainingen naar langetermijnresultaten. Ze helpen je niet alleen op korte termijn beter te presteren, maar ook op middellange en lange termijn.
  5. Progressie: Een training houdt rekening met progressie. Je begint mogelijk met lichtere gewichten of minder intensieve oefeningen en bouwt geleidelijk aan op om je doelen te bereiken. Dit zorgt voor duurzame vooruitgang.

In essentie draait een training om het investeren in jezelf, met aandacht voor zowel de korte als de lange termijn. Het is niet alleen gericht op fysieke vermoeidheid, maar ook op groei en ontwikkeling. Terwijl workouts je kunnen helpen om stress te verminderen en calorieën te verbranden, zal een gerichte training je helpen om blessurevrij te blijven, beter belastbaar te worden en op de lange termijn te presteren.

Dus, de volgende keer dat je je sportschoenen aantrekt, vraag jezelf af: ben ik gewoon bezig met een workout of investeer ik in een training die me beter zal maken? Kies verstandig, want uiteindelijk draait het allemaal om het bereiken van je doelen en het behouden van een gezonde levensstijl.

De sportschool is niet als een buffet waar je alle materialen, apparaten of barbells moet hebben gebruikt of aangeraakt om een goede training te hebben. Je training moet je beter maken op de korte, middellange en lange termijn. Heb je een specifiek doel? Train voor dat specifieke doel. Wat is je doel? Wat zijn de eisen die je moet halen? Waar sta je nu? Hoeveel tijd heb je om je voor te bereiden voor je aan die eisen moet voldoen? Testen. Maak een plan. Wees flexibel. Get it done.